Barn- och ungdomspsykiatri: nya perspektiv och oanade möjligheter av Sören Hertz

0
119

Varför är det en saxofonist som omslagsbild på en bok i barn- och ungdomspsykiatri? Eller var det flickans ansikte som framträdde först för dig? I linje med bokens utgångspunkt är bilden inte entydig, precis som ingen berättelse om ett barn eller en ung person är den enda riktiga. Det finns alltid nya perspektiv och oanade möjligheter för utveckling. Barn och unga kan av många olika skäl hamna i låsta situationer där de behöver stöd och hjälp för att hitta vägar framåt i livet. Det som först ser ut att vara problemfyllt, beteendestört, bristfälligt eller sjukt kan också uppfattas som en invitation – en inbjudan till omgivningen att på ett nyfiket och kreativt sätt finna ut hur man på bästa sätt kan hitta fram till en utveckling av det oanade. Boken tar avstamp i modern hjärnforskning, utvecklingspsykologi och forskning om barns motståndskraft, ibland kallat resiliens, som kombineras med författarens egna erfarenheter från mångårigt arbete med utredning och behandling av barn och ungdomar. På denna grundval introducerar boken nya perspektiv på betydelsen av att skapa konstruktiva sammanhang för utrednings- och behandlingsarbete, som också leder till nya perspektiv på (special-)pedagogik.

Barn- och ungdomspsykiatri – nya perspektiv och oanade möjligheter vänder sig till yrkesgrupper som möter barn och ungdomar i behov av stöd, såsom psykologer, psykoterapeuter, lärare och pedagoger, personal inom barn- och ungdomspsykiatri och socialtjänst, samt studenter inom dessa områden.

Fakta om boken

  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 384
  • Utgivningsår: 2011
  • Upplaga: 1
  • Förlag: Studentlitteratur AB
  • Översättare: Peter Engelsöy, Charlotta Lindahl
  • SAB: Vle
  • ISBN: 9789144071367

Om författaren

Sören Hertz är barn- och ungdomspsykiater i Danmark.