Fiskar blir nervösa och fega av antidepressiva läkemedel

1
148

Forskning.se, 2021-04-06

Hotet att bli uppäten av en rovfisk – men också rester av antidepressiva läkemedel – kan få fiskar att ändra beteende. Även utseendet kan förändras, visar en avhandling.
Rester av antidepressiva läkemedel i vattnet kan leda till att fiskar av arten ruda ändrar beteende och blir nervösa och fega. Det visar Jerker Vinterstare, vid Biologiska institutionen på Lunds universitet, i sin avhandling. Han visar också att när rovfisk som gädda finns i närheten kan rudorna förändra både kroppsform, ögonstorlek och färg, men också byta dygnsrytm. Dessutom har han upptäckt stora skillnader mellan hur honor och hanar reagerar när risken att bli uppäten är överhängande.

Läs hela artikeln här.

1 COMMENT

  1. Intressant, men inte förvånande. Mänskoarten lär också påverkas negativt(även vad gäller utseende) när det gäller antidepressiva. I vilket fall är studien intressant eftersom vi alla ingår i ett ekosystem, där vad vi som mänskor gör, får konsekvenser för resten av systemet.