Spelet om nässprayen som ska bota depression

0
159

Svenska Dagbladet, 2021-02-26

En narkotikaklassad narkosmedicin är ett nytt alternativ för patienter som inte hjälps av antidepressiva. Men nässprayen Spravato – som utvecklats ur partydrogen ketamin – beskrivs som ineffektiv, beroendeframkallande och oerhört dyr. Så varför rekommenderar Socialstyrelsen att den ska användas i Sverige?

Den mest spännande och hoppingivande nya behandlingen mot depression. Så säger Elias Eriksson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet, om nässprayen Spravato.
– Länge var man lite missmodig inom psykofarmakologin. Man gick mest på i gamla fotspår och inte särskilt mycket nytt. Nu är det en nytändning och man ser ett genombrott för ett medel som har en annan verkningsmekanism än etablerade antidepressiva. Det sensationella är att effekten kommer så snabbt.

I artikelserien ”Piller på livstid?” har SvD tagit upp den ökade förskrivningen av antidepressiva läkemedel. 1,1 miljon svenskar tar dem, vilket är 350 000 fler än för 15 år sedan. Ökningen beror främst på att fler står kvar på sin medicin under många år – 60 procent har gjort det i över nio år enligt Socialstyrelsen – trots att medicinska riktlinjer säger att den ska användas kortare perioder för att sedan fasas ut.

Många som försöker sluta med antidepressiva får allvarliga utsättningssymtom. Det är också långt ifrån alla som blir hjälpta av läkemedlen.

Läs hela artikeln här.