Kliniken som avgiftar från antidepressiva

1
1051

Svenska Dagbladet, 2021-01-20

Oro, yrsel, sömnproblem och självmordstankar. Många som försöker sluta med antidepressiva får allvarliga utsättningssymtom – men svensk vård saknar rutiner för att hjälpa dem. I Norge, däremot, kan du bli inlagd på klinik för avgiftning.

Den 26 januari är målet för Siri Westerås. Då ska hon åka hem som en medicinfri människa. – Det är mitt livs viktigaste dag, som jag sett framför mig i nästan ett år.

Hon sitter i sin lägenhet på Hurdalsjøen recoverysenter, knappt tio mil rakt norrut från Oslo. Anläggningen är inbäddad i natur och med utsikt över den vackra Hurdalsjøen. Här har den 52-åriga sjuksköterskan varit sedan i maj 2019, med undantag för några veckors permission hemma hos familjen i nordnorska Harstad.

Hon vill blicka framåt och egentligen inte rota så mycket i sitt tidigare liv. Men Siri Westerås berättar ändå om den hemska tid för tio år sedan då batterierna tog slut, efter att jobbiga livshändelser hade staplats på hög. Inför sin man och sina tre små barn blev hon en främmande person.

– Till slut gick jag till min fasta läkare på vårdcentralen. Han visste hur jag mådde, men var inte intresserad av orsakerna. Han sa bara att jag var deprimerad och måste ha medicin. Det tog nog inte ens tio minuter.

Tabletterna hjälpte henne den allra första tiden. Men det var kortvarigt och inte tillräckligt. Utan psykoterapi eller samtalsstöd kom hon aldrig upp på fötterna, hon fortsatte bara med de antidepressiva. Utan ens några fysiska återbesök skrev läkaren ut nya recept hela tiden – tills hon försökte sluta på egen hand och fick en hjärtinfarkt för tre år sedan.

– Hjärtläkarna ville ta bort medicinerna men jag fick sådana fruktansvärda utsättningssymptom. Jag var som en zombie. Jag hade magkramp, yrsel och svettningar, var orolig, grät mycket och kunde inte sova. Då satte de in antidepressiva igen och ökade dosen.

Någonstans där kom tanken att hon måste bort från medicinerna, men att hon behövde hjälp. På Facebook hittade hon kliniken vid Hurdalsjøen.

– De mötte mig som en person och inte en diagnos. De talade om att det skulle bli ett helvete för mig efter tio års medicinering men att de skulle finnas där hela tiden. Och det har de verkligen varit, när abstinensen är som värst, när beroendet går ur kroppen. Flera gånger har jag varit nära att hoppa av, men samtidigt vill jag ju ha livet tillbaka.

Läs hela artikeln här.

1 COMMENT

  1. Norge och andra europeiska länder lär nog ligga långt före Sverige i synen på psykisk ohälsa och psykofarmaka.
    Norge ligger ju långt före Sverige på många andra områden också. Stora skulden bär väl ( symbiosen mellan )socialstyrelsen och hsan här hemma.

    Inställningen bland vårdcentralsläkare, att ordermässigt skriva ut psykofarmaka, skapar ju skräck, ångest och oro bara det. Själva är det väl knappt dom tar psykofarmaka om dom blir utbrända/utmattningsdepression.