Äldre ska inte ta antidepressiva – men tar mest av alla

1
395

Svenska Dagbladet, 2021-01-30

Antidepressiva fungerar sämre, om alls, på äldre människor. Ändå äter de mest av alla – var tredje svensk kvinna över 85 tar preparaten. – En billig lösning, säger specialisten i geriatrik.

Det började med en tablett om dagen. Nu säger hon att det behövs fyra stycken, ibland en extra för att hon inte ska bli orolig.

Ulla-Britt Andersson hade fyllt 80 år när hon fick antidepressiv medicin för första gången. Hennes make hade just gått bort. Hon var ledsen, men kände sig inte deprimerad.

– Jag ville inte ha några tabletter, men på vårdcentralen övertalade de mig. Läkaren sade att medicinen var ofarlig och skulle få mig att sluta gråta.

Sedan dess har hon, nu 93 år, tagit sina tabletter nästan varje dag.

Ulla-Britt Anderssons berättelse är typisk för många äldre i Sverige. De är den i särklass största användargruppen av antidepressiva läkemedel – och användningen ökar år för år. Var fjärde kvinna över 75 år äter antidepressiva. Över 85 var tredje kvinna. Hos männen är siffran något lägre, men nästan en av fyra 85-åriga män tar läkemedlen.

Läs hela artikeln här.

1 COMMENT

  1. Sorgligt. Fattar inte hur man som vårdcentralsläkare kan känna sig pressad att behöva övertala någon att käka psykofarmaka. Jaja, finns väl en bra grej med att kunna byta vårdcentral och läkare då. Jag menar, ingen allmänläkare lär ju riskera prickning eller kritik av myndigheter för att någon tackat nej till någon medicin och man stannat vid det nejet. Får dom sparken och blir av med legitimation bara för att dom inte kör envetna övertalningskampanjer eller? Har dom börjat med samma hot och tvång som psykiatrin i övrigt? Känns ju i så fall lagom respektfullt..

    “Föreslår psykofarmaka som alternativ, men patient tackar bestämt nej och får återkomma vid behov”, hade räckt. Men helst inga förslag om något alls, utan att väl satt sig in i personens situation. Men där handlar det återigen om resurser, som under lång tid långsamt bara dragits ned i förhållande till behoven. Å andra sidan så stämmer det nog att varken psykiatri eller vårdcentraler kommer att kunna lösa den massiva psykiska ohälsan i världen och samhället. Sverige har röstat fram skattesänkningar när ökad konsumtion stått i motsats till många andra uppenbara problem i världen, och för att bekosta skattesänkningar, så får ofta mänskor utan någon stark röst eller företrädare betala med “billigaste lösningen”. Ingen vet när eller om dom själva någonsin kommer hamna i situationen där “resurser saknar” eller “vi väljer billigaste lösningen” är enda “lösningen”.

    SD är ett högerparti allierat med moderaterna, som historiskt sett varit och i nutid är dom ivrigaste i att skära bort den gemensamma välfärdens resurser, frånsett militär och polis. Ett av dom största privata försäkringsbaserade vårdföretagen har bas i Dubai, och Saudiarabien finansierar en hel del väldigt illa grejer, t.ex. utav det som sker i Jemen, + att Saudiarabien och Dubai har en mycket stor andel exploaterade arbetare utan några rättigheter. Det är vad moderater och försäkringsbaserad sjukvård gynnar. Det varken utvecklar sverige, världen till något bättre och är i rak motsats till allt vad progressivitet innebär. Dubai är också i övrigt en nation till vilket mycket stora mänger kapital förskingras bort från dom gemensamma resurserna. Det är vad man får när man röstar på moderaterna eller deras närmaste kamrat SD.

    Apropå “billigaste lösningen” med psykofarmaka för åldringar som känner sig väldigt nedstämda.