Depression – det är inte bara du: diagnos på ett omänskligt samhälle av Johann Hari

2
74

Journalisten Johann Hari har lidit av depression sedan han var liten, och började äta anti-depressiv medicin i tonåren. Men varje år behövde dosen ökas, och Johann, som själv är samhällsvetare, började fundera över orsakerna.

Så Johann åkte ut på en tre år och över sextusen mil lång resa. Han gjorde över tvåhundra intervjuer med några av världens mest framstående samhällsvetare, men också med helt vanliga människor som befunnit sig på botten och tillfrisknat. Han hamnade på alla möjliga ställen som han från början aldrig hade anat att han skulle hamna på: en amish-by i Indiana, ett hyreshus i Berlin som gjort uppror, en brasiliansk stad som förbjudit reklam och ett laboratorium i Baltimore som arbetar på ett helt oväntat sätt.

När jag till slut förstod vad det är som pågår med mig och med många som mig upptäckte jag att det finns riktiga antidepressiva läkemedel som väntar på oss. De ser inte ut som de kemiska antidepressiva som fungerar så dåligt för så många av oss. De här går inte att köpa eller stoppa i sig. Men de skulle kunna betyda början på en äkta väg bort från vårt lidande.

Fakta

 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 335
 • Utgivningsår: 2019
 • Upplaga: 1
 • Förlag: Bazar Förlag
 • Översättare: Olov Hyllienmark
 • Originaltitel: Lost connections: Uncovering the real causes of depression
 • Medarbetare: Timrén, Anders (form)
 • Dimensioner: 230 x 160 x 30 mm
 • Vikt: 551 g
 • SAB: Do
 • ISBN: 9789170285363

Om författaren

Johann Hari är författare och journalist. Han har bland andra skrivit för New York Times, Los Angeles Times, The Guardian och Le Monde. Han har två gånger utsetts till Newspaper Journalist of the Year av Amnesty International i Storbritannien för sina reportage om kriget i Kongo och brott mot mänskliga rättigheter i Dubai. Johann är återkommande gäst i programmet Real Time with Bill Maher (HBO) där han medverkar i panelen. Hans TED Talk, Everything You Think You Know About Addiction Is Wrong, har över 13 miljoner visningar och kan ses på ted.com.

2 COMMENTS