Per os – ett konstprojekt om läkemedelsindustrins koppling till myndigheter, sjukvård och psykiatri

3
379

I veckan lanserades konstprojektet Per os. Ett projekt som syftar till att läkemedelsindustrins koppling till myndigheter, sjukvård och psykiatri.

Projektet Per os är ett undersökningsbaserat projekt initierad av Markus Sjöborg som driver en konstnärlig praktik i Malmö. Syftet med projektet är att synliggöra läkemedelsbolagens koppling till våra myndigheter, sjukvård och psykiatri. Primärt fokus med projektet, som Sjöborg arbetat med under de senaste tre åren, har varit på Sverige men även till viss del England och USA. Projektet kontextualiseras genom studier på Malmö Universitet och Uppsala Universitet såväl som en kontinuerlig kontakt med forskare, experter och myndigheter som löpt under projektets gång.

Baserat på Sjöborgs undersökningar och en hel del av den ilska han känt under arbetets gång över hur fel och korrupt systemet kommit att bli, är avsikten med projektet att göra gestaltningar till utställning som tydligt ska peka på den existerande forskningen. Forskning som Sjöborg gått genom noggrant och inspirerats av. Utställningen ska även synliggöra den aktivistiska/wallraffande undersökning som Sjöborg själv utfört under de senaste tre åren.

Crowdfunding på Indiegogo

I tisdags, den 9 juni, lanserades projektets crowdfunding-kampanj för utställningens materiella kostnader. Kampanjen kommer att pågå i 30 dagar, till måndagen den 10 juli.


Mer information om konstprojektet Per os finner du på:

Vill du vara med och stötta kampanjen kan du göra detta bl.a på projektets Indiegogo-sida.


 

Lasse Mattila

3 COMMENTS

  1. Wow! Intressant och kul med det valet för ett konstprojekt! Hoppas det blir lyckat och får uppmärksamhet. Följ gärna upp här, längre fram. Grymt med wallraffande också! Det kan även vara värt med lite civil olydnad, smärre överträdelser underfrån, i konstens namn! när det gäller sådant här. dvs. inget att behöva skämmas för. Wallraffande ingick väl också lite i olika psykiatriskritika kretsar ffa under 70-80-talet. Tänker bl.a. på hur några studenter blev intagna på något mentalsjukhus i new york.

    Angående gestaltningar, som jag hoppas kan bli väldigt lyckat, så tänker jag spontant på följande ganska vanliga bemötande från psykiatri- och psykofarmaka-fundamentalister. Nämligen hur ofta det ingår ett slags förlöjligande, i brist på vilja att bemöta argument, genom att dom ofta anför “scientologi” eller “freud”, som om alla invändningar mot dagens paradigm till största del skulle sakna grund, eller komma från en slags förvirrad ytterzon av det mänskliga kollektivet. Men tänker också på hur man istället för att bemöta argument angriper person, så som t.ex. “den personen är ju ändå inte psykiatriker med 10+ års erfarenhet”. Som om kritik eller sakliga argument i andra fall saknar värde.