SSRI är inte antidepressiva men beroendeframkallande

1
470

Equal Stockholm, 2020-05-28

André Marx st-läkare i allmänmedicin menar att det är viktigt att patienter också får reda på riskerna med SSRI/SNRI, inte bara professionen.

– Tänk dig att du är nedstämd, och så läser du på nätet om en medicin som inte har någon reell antidepressiv effekt, men som kan ge svåra biverkningar och beroende, skulle du ta det läkemedlet då? Nej, det skulle du inte, men problemet är att du som patient aldrig får läsa det här. Och du får inte höra det av din läkare heller. Därför skrev jag artiklarna.

Säger André Marx som arbetar som st-läkare inom allmänmedicin på en vårdcentral på ca 90% tjänst. Han jobbar motsvarande en halvtidstjänst ideellt med psykiatrifrågor och driver även en mottagning på sin vårdcentral där patienter får hjälp med nedtrappning av antidepressiva och andra psykofarmaka när de inte lyckats sluta på egen hand på grund av utsättningsreaktioner. För några månader sedan publicerade han två artiklar (AB och Expressen) som på vetenskaplig grund gick till hårt angrepp mot de så kallade antidepressiva SSRI/SNRI-medlen. Reaktionerna lät inte vänta på sig från det psykiatriska etablissemanget. ”Vad vet en allmänläkare om beroende”, var innebörden i en replik från  några beroendeläkare. ”Negativ propaganda mot psykiatrisk behandling”, skrev en psykiater.

– De kunde inte bemöta argumenten i sak utan fick ta till annat, säger André där vi sitter i hans lilla etta på Södermalm i Stockholm.

André Marx har genom att noga studera vetenskapliga rapporter kommit fram till att evidensen visar att så kallat antidepressiva preparat inte har en kliniskt relevant effekt vid depression, kan ge starka biverkningar, en del kroniska, och leder till fysiskt beroende. Patienterna hålls i okunskap.

– De medel som kallas antidepressiva är inte antidepressiva, säger André. Tillverkarna har tagit rygg på namnet antibiotika och försöker ge sken av att de här preparaten är specifikt riktade mot ett särskilt sjukdomstillstånd, depression.  Men det är ju inte så de fungerar. Du kan inte jämföra SSRI-preparat med insulin till en patient med typ 1 diabetes. Får inte den patienten insulin dör patienten. Eller en patient med bakteriell lunginflammation. Tidigare dog de, nu får de antibiotika som tar död på bakterierna som orsakar den. Det är en sjukdomsspecifik medicin.

– De medel som idag kallas antidepressiva ger på gruppnivå två poängs förbättring jämfört med sockerpiller på en 52-gradig skattningskala. Då pratar vi inte en sjukdomsspecifik effekt. Att de har en substansspecifik effekt vet vi, men inte en reell antidepressiv effekt.

Läs hela artikeln här.

1 COMMENT

 1. Läkare som André behövs verkligen! Sådana som vågar skippa kåranda och brodersmentalitet.
  Som vågar skippa förenklingarna och synar statistik och premisser.

  Worst-case-scenario är dock läkare som är kritiskt till psykofarmaka
  men samtidigt tror att KBT (ofta begränsat till 10 ggr på vc) är den vettiga “lösningen”
  att erbjuda för alla.

  Det uppstod väl någon slags sådan kult för ett tiotal år sedan när SBU
  höjde kbt till skyarna. Har ju ändrats sedan flera år tillbaka.
  Att öht lägga en mall ovanpå eller presentera en meny
  av “verktyg” känns som en naiv och anti-autentisk inställning till..
  jag vet inte vad
  dom kanske lever i tro eller något.