Nu startar behandling av panikångest via internet

0
86

SVT, 2020-02-10

På måndagen lanserar Region Örebro län en ny vårdtjänst för patienter med paniksyndrom. Behandlingen görs via 1177.se.

– Paniksyndrom är ganska vanligt förekommande, men det har varit brist på psykologisk behandling. Det här är ett sätt att kunna behandla fler patienter med mindre insats från vården, säger Linnea Lundberg, psykolog region Örebro län.

Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) och görs alltså via internet med stöd av psykolog eller kurator.

Få andra regioner erbjuder

Stockholm har använt sig av metoden i flera år, men i övrigt är det få andra regioner som riktat in sig till den här specifika patientgruppen enligt Linnea Lundberg.  Hon menar att formen passar särskilt bra till personer med paniksyndrom.

– Det är vanligt att de här personerna blir hemma för det är så obehagligt att gå ut. Vi jobbar för att snabbt kunna ta emot dem och påbörja behandling, säger hon.

Lära sig hantera ångest

Behandlingen för personer med paniksyndrom går ut på att patienten får lära sig mycket om sin ångest, men målet är inte att bli ångestfri.

– Syftet är att lära sig hantera den eftersom ångest är en del av tillvaron så det är svårt att helt bli av med den, säger Linnea Lundberg.

Sedan tidigare finns behandling via internet för personer som lider av depression. Där har drygt 500 patienter behandlat på tre år.

Läs hela artikeln och se reportaget här.