Ta problemet med beroende på allvar

0
201

Aftonbladet, 2020-01-20

Läkarna Tiger och Guterstam försöker övertyga oss om att den senaste diagnosmanualen DSM:s definition av ”utsättningssyndrom” och ”beroende” är en objektiv sanning, men bemöter inte det faktum att diagnosen godtyckligt förändrats över tid.

I dag är det ”fysiska beroendet” i form av toleransutveckling och utsättningsreaktioner inte längre tillräckligt för att preparat ska kunna klassas som beroendeframkallande. I själva verket är det många patienter som fastnat i sjukvårdsorsakat opioid- och bensoberoende som dagligen tar samma dos år efter år. Precis som med antidepressiva fortsätter de att ta preparaten för att inte få abstinens. Den dag en läkare drar i bromsen och börjar minska doserna för snabbt så rasar tillvaron samman på grund av starka utsättningsreaktioner.

Tyvärr saknas det välgjorda RCT-studier som tittar på hur utbrett fysiskt beroende är efter längre tids bruk av antidepressiva. Läkemedelsindustrin och myndigheterna har aldrig prioriterat att kartlägga detta trots att de första antidepressiva kom redan på 50-talet.

I valet mellan att förlita sig på kartan eller terrängen måste vi därför välja det sistnämnda och ta patienternas upplevelser på allvar när de säger att de inte kan sluta, något som bland andra New York Times har skrivit om.

De läkare som förespråkar uttrycket ”utsättningsyndrom” i stället för ”fysiskt beroende” för antidepressiva bagatelliserar omfattningen av problemet och sviker de 100-tusentals svenskar som skulle behöva professionell hjälp för att kunna sluta.

Läs hela artikeln här.