Förskrivning av sömnmedel ska kartläggas

0
155

Dagens Medicin, 2019-10-16

Förskrivningen av sömnmedel och lugnande medel ska kartläggas. Det beslutet tar regeringen i morgon torsdag.

Sedan tidigare har Läkemedelsverket i uppdrag att kartlägga förskrivningen av opioider. Nu vill regeringen utvidga uppdraget till att gälla även sömnmedel och lugnande medel, för att få en bättre bild av förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel.

– I princip alla inblandade aktörer vi träffar påtalar behovet av åtgärder för att motverka läkemedelsberoendet i samhället. Det handlar om att identifiera och kartlägga, hitta samarbetsformer, stärka samverkan med socialtjänsten och att öka kunskapen hos förskrivande läkare. Vi ser ett behov av ett förbättrat kunskapsläge för att kunna gå vidare med konkreta åtgärder, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin.

Läs hela artikeln här.