Öppenvårdstvång – mer frihet än du tror

0
84

EQUAL, 2019-09-11

Om du har med psykiatrin att göra är det bäst att du har koll på dina rättigheter. Psykiatrin har det inte. Istället tar de sig friheter. Karin blev utsatt för tvångsåtgärder för att hon inte följde villkoren för hennes öppenvårdstvång. Något som är olagligt.

Karin har inte varit fri på många år. Hon har kämpat mot psykiatrin under så lång tid att nu när hon har vunnit sin frihet så vet hon inte riktigt vad hon ska göra. Vägen har varit lång. Kampen hård. Under 2018 närmast bodde hon på förvaltningsrätten. Men vi tar det från början.

Trött på biverkningar av antipsykotika

Karin bor i en ort i Västsverige. Hon fick sin första psykos när hon var 16, idag är hon 43. Diagnosen är schizoaffektiv sjukdom:

– Jag har levt med detta jättelänge. Varit inlagd hur många gånger som helst men det har ju aldrig hjälpt.

Behandlingen Karin fått har varit mediciner. Antipsykotika av alla de slag:

– Jag har haft medicinen i många år och har haft biverkningar. Man blir trött, man blir initiativlös, man blir tjock. Men jag är trött på att vara trött. Det är verkligen en innerlig önskan från min sida att slippa medicinen.

Läs hela artikeln här.

Previous articlePsykiatrin i Sverige står vid ruinens brant
Next articleMöt mig utan ord
Mad in Sweden fungerar som ett forum för dem som är intresserade av och vill reformera samhällets syn på och insatser vid psykisk ohälsa. Vi strävar efter en kritisk granskning av gällande hälsoparadigm och en rik mångfald av röster och erfarenheter i ämnet.