Allt fler får grön rehab på remiss

0
162

SVT, 2019-07-29

Allt fler tar djur och natur till hjälp för att läka från stress och utmattningsproblem – en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning. Flera landsting erbjuder nu Grön rehab på remiss, till exempel Halland där patienter erbjuds vistelse på fem olika gårdar.

– Naturen har en läkande förmåga, säger Liselotte Bergenzaun Abel, psykoterapeut på Sörby retreatcenter i Vessigebro utanför Falkenberg. Hjärnan möter bekanta intryck som ljud, väder och växtlighet. Eftersom hjärnan kan dessa intryck så kopplar den av och vilar samtidigt som den reparerar sig.

Till Sörby retreatcenter kommer deltagarna två halvdagar i veckan i tolv veckor.

Allt fler regioner erbjuder grön rehab på remiss, bland annat Skåne, Halland, Västra Götaland och Dalarna. Och fler regioner följer efter. De flesta använder en modell från Lantbruksuniversitetet i Alnarp i Skåne, som var först med trädgårdsterapi.

Läs mer och se hela reportaget här.