Personer med utmattningssyndrom mår bättre av skogsbad

0
201

SVT Nyheter, 2019-05-11

Naturen har läkande effekter på oss människor. Blodtryck och puls sänks och koncentrationen ökar enligt forskning. Samtidigt som allt mer forskning ger belägg för naturens hälsoeffekter har också intresset väckts för så kallade skogsbad.

Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet startades ett samarbete för några år sedan för att mäta hur personer med utmattningssyndrom reagerar på att vistas i skogen.

Blodtrycket sjönk mest vid vattnet
I en av deras studier fick en grupp med patienter besöka olika platser under 50 minuter samtidigt som olika tester togs. De upptäckte att blodtrycket knappt förändrades när deltagarna befann sig i stadsmiljö.

Men i granskogen så sjönk undertrycket, och i tallskogen vid sjön sjönk det ännu mer.

Pulsen följde samma mönster
– Vi kunde se att pulsen gick ned mycket mer ute i skogen jämfört med i stan, säger Elisabeth Sonntag Öström, fysioterapeut och medicinsk forskare som deltog i studien.

De testade även deltagarnas koncentration. Forskarna kunde se att den stärktes av att vara i skogen och försämrades i stadsmiljön. Deltagarnas mående ökade också av skogsmiljön, vilket de uppgav i självskattningstest.

– De skattade att de var mer avspända, lugna och harmoniska, glada och klartänkta där ute i skogen jämfört med stan, säger Elisabeth Sonntag Öström.

Läs hela artikeln och se reportaget här.