Kravlös dans hjälper mot psykisk ohälsa för unga

1
117

Fysisk aktivitet utan prestationskrav stärker självkänslan hos unga tjejer. Det tycks Guldskalpellvinnaren Dans för hälsa få stöd för i en studie. Metoden avlastar också skolsköterskor som får mindre att göra när elevernas psykiska hälsa förbättras.

– Jag är väldigt rörd av utmärkelsen. Den här typen av kroppsbaserade insatser behövs i vården, det har vi som arbetar med metoden i vardagen tydligt sett i mötet med ungdomarna, säger fysioterapeuten Anna Duberg som driver Dans för hälsa.

Dans för hälsa handlar om rörelseglädje och riktar sig till ungdomar med psykisk ohälsa och stressrelaterade problem. Metoden används främst inom elevhälsan och oftast är det skolsköterskor som remitterar elever till dansen. Två gånger i veckan under två terminer möts ungdomar för att prova på dansstilar som jazz, afro och eget skapande.

– Oftast är det centralt ordnat så att flera skolor i kommunen kan remittera elever till samma dansgrupp. Träffarna hålls ibland på skolor, men oftast centralt på ett danscenter, ett gym eller i Kulturskolans lokaler, säger Anna Duberg.

Läs hela artikeln här.

1 COMMENT

  1. Det här låter bra tycker jag. Och för ovanlighetens skull tycker jag marknaden(dvs. tjejerna själva) kan få styra omfattningen/”utbudet” av fri kravlös dans. Finns det många unga tjejer som vill ägna sig åt det, för att må bättre, tycker jag samhället/skolan ska satsa på det. Pengarna kan dras från militären, som ändå inte kommer behövas något av, med en befolkning som ändå till stora delar är neddrogad av psykofarmaka.