Skolan bär ett tungt ansvar för adhd-diagnoserna

0
58

Dagens Samhälle, 2019-04-01

Det görs för många neuropsykiatriska utredningar och för många barn medicineras med adhd-medicin. En stor del av problemet beror på att skolan inte tar sitt pedagogiska ansvar och skickar för många barn till Bup för utredning.

Jag har tidigare i Dagens Samhälle skrivit om att de neuropsykiatriska (NP) utredningarna inom Bup borde kvalitetssäkras. Det ställs för många NP-diagnoser på för svagt underlag. Jag anser att Socialstyrelsen borde komma med bindande riktlinjer för hur utredningarna ska genomföras.

Denna gång adresserar jag skolan. För tjugo år sedan erbjöd sig barn- och ungdomspsykiatriker att gratis komma till Lärarhögskolan i Stockholm och föreläsa om neuropsykiatri, framför allt om adhd och autism. Lärarhögskolan tackade nej, i hög utsträckning för att de inte trodde på begreppet neuropsykiatri.

I dag har pendeln svängt. Skolan har accepterat NP-diagnoserna, och tror att nästan alla problem som elever har beror på adhd eller autism.

Läs hela artikeln här.