Psykologiforskaren Markus Nyström: All typ av aktivering hjälper mot psykisk ohälsa

0
69

SVT Nyheter, 2019-04-04

Aktivering av olika slag kan motverka psykisk ohälsa. Och det behöver inte handla om ett hårt träningspass utan kan räcka med att gå ut i skogen och plocka svamp. Det visar en studie som psykologen Markus Nyström gjort.
– Om man inte tar sig upp ur sängen kanske fysisk aktivitet inte är det första att tänka på. Men efter en initial behandling är det ett jättebra inslag, säger Markus Nyström, lektor i psykologi vid Umeå universitet.

Markus Nyström har forskat på aktivering och psykisk ohälsa. I studien ingick både fysisk aktivitet och mer lustfyllda aktiveringar.

– När man mår dåligt kan det hända att man slutar göra saker som man tycker är kul. Därför har en grupp i studien bara fått ägna sig åt lustfyllda saker, säger Markus Nyström.

Han har kommit fram till att någon form av aktivering är bra för välmåendet. Det behöver inte innebära ett hårt och svettigt träningspass för att må bättre, utan kan räcka med att ta sig ut och handla eller gå på bio. Det är förändringen som är det viktiga.

Läs hela artikeln och se intervjun här.