Allvarliga larm om självmord ökar – hög belastning på blåljuspersonal

0
110

SVT Nyheter, 2019-02-11

Allt fler larm kommer till SOS om personer som står beredda att ta sitt eget liv. På fem år har antalet allvarliga larm om självmord ökat med drygt 30 procent i landet. Och för polis och annan räddningspersonal som åker på dessa larm, blir arbetsbelastningen allt högre.

Att den psykiska ohälsan i samhället växer blir tydligt när man tittar på vilka samtal som kommer in till SOS Alarm. De senaste fem åren har en ökning skett med drygt 30 procent när det gäller larm från personer som vill avsluta sitt liv. 2014 var det 23 077 samtal och förra året över 30 000.

Enligt Mikael Sandh, som är platschef på SOS Alarm i Jönköping, är det framför allt två grupper som sticker ut i statistiken.

– Vi märker att det dels är yngre män i 20-årsåldern som mår dåligt men också äldre män över 60 år.

Läs hela artikeln här.