Regeringens strategiplan DEL 4: Vad hände med socialtjänsten?

0
172

I några korta texter återkommer Alain Topor med betraktelser han gjort i samband med ett försök att läsa regeringens strategiplaner för den psykiska hälsan och suicidprevention.

Alain Topor är leg psykolog och professor emeritus vid Institution för psykosocial hälsa vid Universitetet i Agder.

På senare tid har regeringen kommit ut med två strategiska skrifter som handlar om ’psykisk hälsa och suicidprevention’. Viktiga skrifter för vår framtid. Den ena sträcker sig över åren 2025-2026. Den andra över åren 2025-2034.

Den frånvarande socialtjänsten

Letade efter socialtjänsten i strategiplanen. Fick bläddra till sidan 26 av 40 för att hitta den. Och ingenstans i skriften nämns socialtjänsten ensam för sig. Alltid kopplad till hälso- och sjukvården eller tandhälsan…

Boendestöd, en central insats för många människor med psykiska problem, nämns över huvud taget inte.

Vad skriver då vår regering? Ett mål formuleras enligt följande:

Utveckla hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens hälsofrämjande och förebyggande arbete

Det behövs ett ökat fokus på att utveckla hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens hälsofrämjande och förebyggande arbete. Effektiva och kunskapsbaserade främjande och förebyggande insatser i hälso- och sjukvården och socialtjänsten kan, förutom att minska lidande och förbättra hälsa och livskvalitet hos personer med psykiatriska tillstånd, även bidra till att minska framtida behov av vård- och omsorg.

Jaha. Alla rätta ord finns med. Men vad betyder de? Texten fortsätter. Fokus för arbetet bör vara: (…)

– utveckla socialtjänstens förebyggande arbete på samhälls-, grupp- och individnivå

– integrera det förebyggande perspektivet i alla verksamheter inom socialtjänsten

– säkerställa en samordnad kunskapsutveckling samt spridning och implementering av kunskapsbaserade förebyggande metoder och arbetssätt i berörda verksamheter inom socialtjänsten.

Det hade man kanske redan förstått men – återigen – vad betyder det?

Stefan Priebe, en etablerad (varken antipsykiater eller scientolog) psykiater och forskare skrev för ett tag sedan: ”Ingen mer forskning behövs. Vi vet!” För att en forskare ska skriva något sådant krävs det mycket. Vanligtvis vill forskare ha mer anslag, mer forskning för fler forskare.

Så vad är det som vi redan vet?

”… samhällen bör erbjuda trygga och stödjande uppväxtvillkor, utrota fattigdomen, garantera goda utbildningsmöjligheter, sträva efter full sysselsättning, främja social sammanhållning och välfungerande samhällen, samt minska de sociala klyftorna. Dessa behov är tydliga och odiskutabla.”[1]

Alltså mer pengar (som inte försvinner i vinst till olika företag) till skola och barnomsorg. Sluta splittra befolkningen i infödda och invandrare. Upprustning av välfärden… Erbjuda människor en skälig levnadsnivå. Införa en garanterad inkomst. Vi återkommer till det där med full sysselsättning.

Kunskap finns redan. Att tillämpa den skulle förebygga psykisk ohälsa och underlätta återhämtningsprocessen för många. Helt i linje med regeringens vision för sin strategiplan. Det handlar om livet!

Är det redan på gång? Regeringen satsar?

Under tiden har en del kommuner beslutat att avgiftsbelägga boendestödsinsatserna. Mindre stöd till de som inte kan betala för det. Det handlar om livet! Vem har råd med det? Stod det inte ’jämlik vård’ någonstans?

Fortsättning följer…

Alain Topor
Leg psykolog och professor emeritus vid Institution för psykosocial hälsa vid Universitetet i Agder.

[1] Priebe, S. (2016). The political mission of psychiatry, World Psychiatry, 14, 1.

 

Regeringskansliet (2024). Psykisk hälsa och suicidprevention – Regeringens handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026. Socialdepartementet. https://www.regeringen.se/contentassets/675bab51092e49af8492a5efc7dc52f3/handlingsplan-psykisk-halsa-och-suicidprevention_tillg.pdf.

Regeringens skrivelse (2024). Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Skr. 2024/2025:77. https://www.regeringen.se/contentassets/c162a46e26e4484fa2fddf3e10ff9f01/skr.-2024-25-77.pdf.

Alla artiklar i denna artikelserie