Fler unga vuxna vill få sina diagnoser avskrivna

1
454

Allt fler unga vuxna som fått neuropsykiatriska diagnoser som barn, exempelvis ADHD eller autism, vill nu få diagnoserna avskrivna. Detta enligt Sveriges Radio P1:s Dokumentär miniserie – Återkallad diagnos. Ofta är orsaken att att man inte längre känner igen sig i diagnosen och att man upplevt diagnoserna skada mer än hjälpa.

Antalet barn som får en neuropsykiatrisk diagnos som ADHD eller Asperger har ökat under 2000-talet. Men de senaste åren syns en ny trend: allt fler personer som fått en diagnos som barn vill få diagnosen avskriven när de blir vuxna.

– De här diagnoserna har inte hjälpt mig nåt i vuxenlivet utan de har bara förstört. Det känns som att tjugo år av mitt liv har stulits, säger Helena, 33, i dokumentären.

Läs mer om och lyssna på dokumentärserien på Sveriges Radio P1 här.

1 COMMENT

  1. Inte alls förvånande. Men jag tänker mig att det måste vara en kamp i sig, och något som kräver att man tagit sig upp till en viss nivå av kraft i livet. Kanske att man har någon/något som backar upp en. Tå ta steget och börja argumentera mot/med en läkare… Vilket jag personligen tänker mig är något som man kräver ett hjärta av stål och hud av teflon för att orka med.