Svenska forskare: Naturen läker utbrändhet bättre än mediciner

0
87

Hälsoliv, 2018-10-13

Visst är det avslappnande att ta en skogspromenad, men visste du att en stund i naturen kan hjälpa dig att tillfriskna från utmattning? Enligt svenska forskare är trädgårdsterapi mer effektivt än andra terapiformer.

Stressrelaterade sjukdomar som utmattningssyndrom är ett problem som bara växt i Sverige de senaste åren. Tidigare i oktober rapporterade Hälsoliv att nästan 108 000 personer var sjukskrivna för stress förra året.

Medicinering är en vanlig behandlingsform vid utmattning, men nu menar forskare vid Alnarps Lantbruksuniversitet, SLU, att naturvistelse kan vara minst lika effektivt. Det visar deras studier av patienter som gått i trädgårdsterapi.

– Tre år efter behandlingen har de som varit patienter på rehabträdgården lägre sjukvårdkostnader, lägre stöd, än andra terapiformer och har i högre utsträckning kommit i gång i någon form av verksamhet eller arbete, säger till Erik Skärbäck, professor emeritus i översiktlig planering och landskapsarkitekt till P4 Kristianstad.

Läs hela artikeln här.