Adhd under omprövning – nya riktlinjer förändrar vården

0
27

• AKTUELLT •

En kraftig ökning av adhd-diagnoser har satt psykiatrin under hård press. Nu föreslås nya riktlinjer som höjer tröskeln för specialistvård – ett försök att bromsa en överdiagnostisering, enligt flera regioner. Det rapporterar Svenska Dagbladet i en granskning av remissversionen till nya nationella riktlinjer.


 

Kraftig ökning av adhd-patienter

Den svenska psykiatrin pressas av en kraftig ökning av adhd-relaterade ärenden, enligt en ny granskning i Svenska Dagbladet. Flera regioner rapporterar om en tillströmning av patienter som fått adhd-diagnos via privata aktörer och sedan söker vård i den offentliga psykiatrin.

För att hantera situationen har en nationell arbetsgrupp tagit fram ett nytt prioriteringsstöd, som ska vägleda vården i vilka patienter som bör hänvisas till specialistpsykiatrin – och vilka som i stället ska hanteras i primärvården.

“Patienter som är förhållandevis resursstarka tycks ha getts företräde till vården. Det går emot prioriteringsgrunden.” – Gunilla Granholm, ordförande för den nationella arbetsgruppen för adhd och autism

Nytt dokument – nya gränser

Det föreslagna dokumentet, som väntas antas i höst, är sex sidor långt men kan få långtgående konsekvenser. Syftet är att vård ska erbjudas utifrån funktionsnivå och behov snarare än diagnos.

Konsekvensen? Personer med lindrig eller hanterbar adhd väntas i många fall inte längre tas emot inom specialistpsykiatrin.

Enligt dokumentet ska:

  • Egenvård eller livsstilsstöd erbjudas vid lindriga svårigheter.

  • Primärvården hantera patienter med tillfälliga eller varierande svårigheter – utan rätt till utredning eller läkemedel.

  • Specialistpsykiatrin reserveras för patienter med svåra, varaktiga funktionsnedsättningar som är synliga i flera livsområden.

Vårdens resurser behöver omfördelas

På Gotland är adhd-patienter nu den största gruppen inom psykiatrin. Där välkomnas de nya riktlinjerna som ett sätt att minska beroendet av diagnoser och flytta fokus till individens faktiska behov.

“Om adhd-diagnoserna blir färre blir det mer fokus på individens problem än på diagnosen i sig.” – Thomas Lindberg, chef för vuxenpsykiatrin, Gotland

Samma syn delas av psykiatrin i Stockholm och Västra Götaland. Joel Danielsson, enhetschef i Västra Götaland, beskriver riktlinjerna som en nödvändig broms i en tid av “överdiagnostisering”.

Mål: Rätt vård till rätt person – i rätt vårdnivå

Förslaget, som ingår i det nationella vård- och insatsprogrammet för adhd, bygger på principen om att de mest vårdbehövande ska prioriteras.

Bland de förväntade effekterna:

  • Specialistpsykiatrin blir mer tillgänglig för dem med svåra nedsättningar.

  • Primärvården får ett större ansvar att möta patienter med lindrigare svårigheter.

  • Totala kostnaderna förväntas minska, utan att insatser uteblir.

  • Risken finns att samordningssvårigheter leder till att vissa patienter hamnar mellan stolarna.

Vem får tillgång till psykiatrin?

Det nya styrdokumentet understryker att en adhd-diagnos i sig inte längre räcker för att kvalificera till psykiatrisk vård. Exempel på kriterier för fortsatt psykiatrisk kontakt inkluderar:

  • Att ha förlorat arbete eller inte fullföljt grundskolan.

  • Bristande föräldraförmåga.

  • Svårigheter med grundläggande funktioner som matinköp, räkningar, hygien eller nära relationer.

 


Originalartikeln
🔗 ”Ett försök att bromsa en överdiagnostisering”, av Erik Wisterberg och Maria Jelmini (SvD, 24 juni 2025)