• FORSKNING •
En ny svensk studie visar att nivån på föräldrapenningen har betydelse för nyblivna mödrars psykiska hälsa. Kvinnor som enbart får grundersättning löper mer än dubbelt så stor risk att behöva psykiatrisk vård efter förlossningen jämfört med dem som får inkomstbaserad ersättning.
Fler sjukhusinläggningar bland mödrar med låg ersättning
Studien, som följde drygt 210 000 förstagångsmödrar i Sverige mellan 2007 och 2011, visar ett tydligt mönster: kvinnor som endast fick den lägsta nivån av föräldrapenning hade en betydligt högre förekomst av psykiatriska insatser, inklusive sjukhusinläggningar, under det första året efter förlossningen. Detta gällde även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som tidigare psykisk ohälsa och inkomst.
Psykisk hälsa är också en arbetsmarknadsfråga
Eftersom rätten till inkomstbaserad föräldrapenning i Sverige beror på tidigare anställning och inkomster, riskerar många kvinnor – särskilt de med otrygga anställningar – att gå miste om det ekonomiska stöd som kan skydda deras hälsa. Forskarna bakom studien menar att ojämlik tillgång till ersättning är ett folkhälsoproblem.
Behov av politisk förändring
Forskarna lyfter behovet av att skapa bättre tillgång till trygga jobb för kvinnor, samt att se över villkoren för föräldrapenning. Studien antyder att mer inkluderande socialpolitik kan förebygga psykisk ohälsa efter förlossning och stärka hela familjers välmående.
🔗 Läs hela artikeln på Stockholms universitets webbplats:
Högre föräldrapenning leder till bättre psykisk hälsa hos mödrar
(publicerad 25 februari 2025)