I några korta texter återkommer Alain Topor med betraktelser han gjort i samband med ett försök att läsa regeringens strategiplaner för psykisk hälsa och suicidprevention.
Alain Topor är leg psykolog och professor emeritus vid Institution för psykosocial hälsa vid Universitetet i Agder.
Jag har nu med stor möda tagit mig genom regeringens nyligen publicerade strategidokument för psykisk hälsa och suicidprevention, Psykisk hälsa och suicidprevention – Regeringens handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026 (2024),[1] och Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention (2024).[2]
Båda texter utgör en plågsamt svårbegriplig läsning och verkar vara skapade av ett undermåligt Artificiell Intelligens-program för att avskräcka en intresserad läsare.
Ord följer på varandra utan sammanhang. Mål, delmål, och hur de skall förverkligas läggs på varandra utan motiv. Utan kritisk diskussion om de utmaningar och problem som psyk-fältet brottas med. Fältet som inkluderar psykiatrin, socialt arbete, myndigheter, frivilliga och brukarorganisationer, men också olika teorier, verksamheter, metoder, kunskaper och lagstiftningar.
Och naturligtvis inleds det hela med en ’vision’ i bästa managementstil.
”Vision: Ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen och där ingen bör hamna i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara självmord.”
Bara det första rubriken… ”Från ord till handling: en nationell strategi för ett samlat, stärkt och utvecklat arbete.” Vad betyder det? Alla skall ha det bra. ’Jämlikt’, ’hållbart’, ’inkluderande’ och ’kunskapsbaserat’ i ett ’all inclusive’-samhälle. ’Välbefinnande’ och ’delaktighet’ genomsyrat av respekt, vård och omsorg.
Men det är inte bara de tomma orden som förskräcker. Bakom orden finns handlingar. Dem ska vi titta närmare på.
Den politiskt korrekta strategiplanen med alla vackra, rätta och korrekta signalord talar för att planen är formulerad och utgiven av någon underjordisk konsultföretag. Varför tänker jag så? Jo, för att regeringens handlingar talar ett helt annat språk än orden i strategiplanen.
Här finns inga förslag på att höja normen för försörjningsstödet.
Här finns förslag på att höja högkostnadsskyddet för inköp av läkemedel.
Här finns förslag för att begränsa möjligheten att få extra pengar över försörjningsstödet för oförutsedda utgifter.
Här finns budget som ökar klyftan mellan rika och fattiga.
Här finns förslaget om att korta tiden för ersättning från Försäkringskassan.
Här finns talet om invandrare som en belastning och ett hot.
Här finns förslag att upphöra med riktade anslag till kommunerna för Personligt Ombud-verksamhet.
Här finns talet om att ”det blir omöjligt att göra ingenting och få bidrag”, formulerat av vår stadsminister.
I slutet av regeringens skrivelse ”Det handlar om livet” finns också ett viktigt påpekande. All utveckling måste ske inom de givna budgetramarna. Inga nya kostnader får uppkomma. Livräddningen får inte kosta något.
Från vackra ord till handlingar som förskräcker.
Alain Topor
Leg psykolog och professor emeritus vid Institution för psykosocial hälsa vid Universitetet i Agder.
Regeringskansliet (2024). Psykisk hälsa och suicidprevention – Regeringens handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026. Socialdepartementet. https://www.regeringen.se/contentassets/675bab51092e49af8492a5efc7dc52f3/handlingsplan-psykisk-halsa-och-suicidprevention_tillg.pdf.
Regeringens skrivelse (2024). Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Skr. 2024/2025:77. https://www.regeringen.se/contentassets/c162a46e26e4484fa2fddf3e10ff9f01/skr.-2024-25-77.pdf.
Alla artiklar i denna artikelserie
- Regeringens strategiplan DEL 5: Arbetsmiljö – mycket snack, men vad blir det för verkstad?
- Regeringens strategiplan DEL 4: Vad hände med socialtjänsten?
- Regeringens strategiplan DEL 3: Vision eller hallucination?
- Regeringens strategiplan DEL 2: En närmast total förvirring, 2025-02-26
- Regeringens strategiplan DEL 1: Regeringens strategiplan DEL 1: Från vackra ord till handlingar som förskräcker