Har du någon gång undrat hur det kommer sig att du inte gör precis exakt det du vill i livet, trots att du vet att det du gör just nu inte är det du vill ägna dig åt? Har du träffat på någon som följer sina drömmar, som lyckas med vad den företar sig och tjänar pengar på det så att den till och med mer än väl klarar sig? Varför gör inte jag det? Varför sitter jag här på mitt 9-17 jobb och känner hur min själ dör av tristess? Ett av svaren är att jag behöver bli medveten om mina omedvetna begränsande föreställningar, så att de inte driver mig omedvetet, utan jag själv, medvetet leder mig dit jag vill. Vi människor får helt enkelt för oss saker, vilket bland annat Klas Hallberg skrivit om i sin bok Hångla mer – en bok om att ge sig hän.
Hur tar man sig ur sina begränsande föreställningar?
Det första man behöver göra är att bli medveten om de begränsande föreställningarna. Mat Shaffer och Aaron Doughty pratar om detta i Shaffers podcast. Mat och Aaron beskriver processen kring att bli av med sina omedvetna begränsande föreställningar på följande sätt. Förkortningen av första bokstaven i de engelska orden i cirklarna nedan bildar akronymen BETDAR: Belief, Emotion, Thought, Decision, Action, Result.
Det här är beskrivet som en cirkel för att du kan börja i vilken som helst av bollarna, till exempel i ”Resultat”, eftersom det inte finns några tydligare bevis på dina begränsande föreställningar än just dina resultat. Du kan se på ”resultaten” i dina relationer, i ditt jobb, i ditt företagande, gällande din hälsa/fysiska/psykiska form – i vad du vill, och resultaten är alltid en produkt av hur du föreställer dig att det kan vara. När du valt ett område du vill ägna dig åt, ta till exempel din hälsa, så går du bakåt och frågar dig vad du har gjort för att få de här resultaten. När du listat vilka saker du gjort för att få de här resultaten, går du ett steg bakåt i cirkeln och frågar dig: vilka beslut har jag fattat, som har lett till att jag vidtagit de här åtgärderna/gjort de här sakerna? Och sedan går du ett steg bakåt igen och frågar dig: vilka tankar tänkte jag, som ledde mig fram till de här besluten? Och vilka känslor byggde de tankarna på? Och till sist: vilken föreställning byggde de här känslorna på? Genom att ställa dig själv de här frågorna blir du medveten om vilka föreställningar du har, som har lett till de resultat du ser idag. Låter det jobbigt? Jag tycker att det gör det, men jag är också så otroligt lockad av det här och jag är också så innerligt trött på att vara trött. Att tröttna är en av mina starkaste källor till motivation och förändring. Jag är lockad. Är du?
Vilka är dina vanor?
När du ställt dig frågorna ovan, börja fundera på vilka känslor du återkommer till gång på gång. Vilka tankar återkommer? Vilka beslut återkommer, särskilt när det gäller att göra din röst hörd, att äga dig själv, att hjälpa andra eller använda dina förmågor/styrkor eller att ta dig ur en relation/ett jobb/något annat som inte är bra för dig? Du kan hitta kraftfulla föreställningar, som du inser att styr dig mer än du själv egentligen vill. En vanlig sådan föreställning är att du inte är värd det du önskar, eller att det måste vara perfekt, annars är det ingenting värt, eller att ”om jag försöker så kommer jag att misslyckas” eller ”det finns så många andra som gör det jag vill göra, så det är ingen idé att jag försöker”. Gå igenom cirkeln ovan, vars förkortning på engelska blir BETDAR, och identifiera dina omedvetna föreställningar.
Några av de vanligaste begränsande föreställningarna
Begränsande föreställningar (eng. limiting beliefs) är som glasögon som vi ser på världen genom. Om vi till exempel tror att världen är orättvis, eller att vi inte är värda något mer än det vi har, kommer vi att se det hela tiden. Ta ett annat exempel, en regnig dag. Vilken betydelse tillskriver du en regnig dag? Är det fantastiskt, en katastrof eller förhåller du dig neutral? En regnig dag är ju bara en regnig dag, men hur vi upplever den beror på våra föreställningar. En vanlig begränsande föreställning är att vi tror att det vi gör måste vara perfekt från början, att det vi har att komma med inte räcker till – att vi inte räcker till. Några av de vanligaste begränsande föreställningarna är:
- Är jag trovärdig? Att tro att man måste vara en hjälte på en piedestal. Men kanske det är mer trovärdig att se någons resa, någons utveckling, att inte ha alla svar från början, utan att klura ut dem efter hand. När man är sitt mest autentiska jag, det är då man ger det största värdet/bidraget till världen.
- ”Imposter syndrome” = att tro att man inte har något att komma med
- Perfektionism: att försöka leva upp till en omöjlig förväntansbild som man egentligen aldrig ens har definierat. Perfektionister är ofta fokuserade på målet, och inte på processen.
- Rädsla
- För att vi är defekta/har brister
- För att vara illojal mot någon
- För att man är en börda för världen
- För att glänsa (vanligt om man har syskon)
När man väl fått ögonen på sina begränsande föreställningar går det att ändra sin övre gräns, eller sin ”upper limit” som Gay Hendricks kallar det i boken The big leap. Att bli medveten om de begränsande föreställningarna är första steget till att börja välja ett annat liv, till att inte låta autopiloten de innebär styra ens liv.
Hur hackar man sina begränsande föreställningar?
Och sen då? När du har fått ord på föreställningar du har om dig själv och du inser att de här föreställningarna leder till känslor, som leder till tankar, som leder till beslut, som leder till handlingar, som leder till resultat som du inte vill ha – hur kommer du ur det? Föreställningarna har hittills inte varit ett val, men nu när du har identifierat dem, så blir de ett val. Se på föreställningen som du inte längre vill ha till exempel kanske det är ”jag är en person som lätt blir sjuk”, välj sedan en ny föreställning som ger dig kraft och innebär att du känner att du kan växa, kanske ”jag är en frisk och stark person”, eller vad det nu kan vara som är i linje med den du vill vara/hur du vill må/vilket jobb du vill ha/hurdana relationer du vill ha. Gå sen direkt från föreställningen du valt till beslut (CCIA – Consistent, committed, Imperfect Action). Prata med någon som kan det du vill lära dig, eller sök kunskap på annat sätt – trots alla rädslor som kommer nu, trots alla tankar om hur det här inte kommer att gå – håll ut! Intala dig själv att du är stark och frisk, och även om du inte tror på det, agera i enlighet med det, konsekvent. Det är alltså inte bara okej, utan helt normalt att inte tro på sin nya föreställning som man valt. Det kommer att kännas ovant för i hela ditt liv, hur många decennier det nu är, har du styrts av dina omedvetna föreställningar, men i slutändan kommer du att få resultat, som härstammar ur en annan föreställning än tidigare. Genom erfarenheter börjar du till slut tro på din nya föreställning.
Har jag gjort det här?
Ja, jag trodde att jag inte hade förmågan att ta en akademisk examen, att jag inte kunde skriva högsta betyg på ett visst universitet, trots att jag hade gjort det på ett annat universitetet. Jag trodde på det här ända tills jag skrev högsta betyg på det nya universitetet. Mina resultat visade mig att jag hade haft fel. Från den tentan skrev jag bara högsta betyg och den enda skillnaden var att när jag trodde på min förmåga, så ansträngde jag mig lite, lite mer (verkligen lite, inte mycket!) och vips kom resultaten. Jag fattade alltså ett annat beslut, som ledde till andra handlingar, som ledde till ett annat resultat – ett resultat som jag ville ha! Jag gick från underkänt till att rekommenderas till forskarutbildningen. Det var en fantastisk utvecklingsresa, en frihet. Det är absolut lite jobbigt att anstränga sig, men det är tusen gånger jobbigare att vara fast i sina egna inre föreställningar om sig själv. Det finns också områden där jag inte har gjort det här ännu, allt är inte lika enkelt, men jag vet att det går och du kan också göra det.
Din röst är din frekvens, din energi förmedlad
Häromdagen lyssnade jag på en annan workshop med Mat Shaffer. Han frågade: ”vad är din röst?” Och svarade själv: ”din röst är en frekvens, din frekvens – och din röst är energi, din energi och någon behöver höra din historia, höra din frekvens, känna din energi, för att komma vidare.” Det var en så tröstande tanke, att någon behöver höra min röst, att min historia kan göra skillnad för någon annan. Det kan din också. Om du inte berättar den för någon annan, berätta den i alla fall för dig själv. Skriv din historia så som du vill berätta den, för dig själv, för ditt inre barn. Den finske psykiatern Ben Furman har skrivit boken Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom, en tunn liten bok med historier från 300 personer som berättar om hur de trots svåra uppväxtvillkor skapat fina liv. Jag hoppas att jag en dag vågar visa min röst, men energi och min frekvens. Jag tror det kommer att ske. Om du som jag råkar sitta med föreställningen att du inte har något att komma med, så har du fel, för alla har en unik historia. Även om du skulle göra något som flera andra redan gör, så gör du det på ditt sätt om du gör det utifrån ditt hjärta och din historia. Ingen annan har din röst, din frekvens och din historia. Du är unik och du kan hjälpa andra med dina perspektiv, så låt oss börja.
Miss Connection