RCT är inte svaret på allt – låt inte det bästa bli det godas fiende

0
130

Läkartidningen, 2024-11-28

RCT passar bäst för standardiserade interventioner, men hälsofrämjande arbete är ofta komplext och påverkas av många faktorer som inte kan kontrolleras i en strikt miljö.

WHO rekommenderade 1998 att hälsofrämjande insatser på befolkningsnivå utvärderas med flera olika kvalitativa och kvantitativa metoder, eftersom randomiserade kontrollerade studier (RCT) ofta är olämpliga, missvisande och dyra.

I vårt tidigare inlägg (Läkartidningen 8 nov 2024) redovisades starka vetenskapliga belägg för att riktade hälsosamtal har signifikant effekt även på dödlighet i en analys baserad på WHO:s rekommendationer. Slutsatsen bygger främst på utvärderingen av en av världens största longitudinella befolkningsinterventioner, Västerbotten Intervention Programme (VIP), som både visade på 10 procent minskad total mortalitet i den medelålders befolkningen (intention-to-treat) och drygt 30 procent minskad total dödlighet bland VIP-deltagarna.

Läs hela artikeln >>

Previous articleBarn som mår dåligt medicineras i onödan
Next articleVÅGA av Isabelle
Mad in Sweden fungerar som ett forum för dem som är intresserade av och vill reformera samhällets syn på och insatser vid psykisk ohälsa. Vi strävar efter en kritisk granskning av gällande hälsoparadigm och en rik mångfald av röster och erfarenheter i ämnet.