• FORSKNING •
Störningar i tarmfloran hos spädbarn kan kopplas till en ökad risk för autism och adhd senare i livet. En studie från Linköpings universitet och University of Florida öppnar för möjligheten att i framtiden utveckla både kunskap och förebyggande insatser.
Biomarkörer redan vid födseln
En ny studie publicerad i tidskriften Cell visar att störningar i tarmfloran under spädbarnstiden kan kopplas till en ökad risk för neurospykiatriska diagnoser som autism och adhd senare i livet. Forskare från University of Florida och Linköpings universitet har funnit biomarkörer både i navelsträngsblod och i avföringsprover vid ett års ålder, långt innan diagnoser ställs.
– Det anmärkningsvärda är att dessa biomarkörer finns redan vid födseln eller inom första levnadsåret, säger professor Eric W. Triplett, en av studiens ledare.
Antibiotika och tarmbakterier
Forskarna, som arbetat inom ramen för den svenska ABIS-studien, identifierade tydliga skillnader i tarmfloran hos spädbarn som senare utvecklade neuropsykiatriska diagnoser. En koppling sågs bland annat mellan antibiotikabehandling under barnets första år och ökad risk för framtida diagnos.
Särskilt noterades en ökad förekomst av bakterien Citrobacter och en minskad förekomst av Coprococcus hos barn som senare fick diagnos. Dessa bakterier är viktiga för produktionen av ämnen som vitamin B och signalsubstansförstadier, vilka är centrala för hjärnans funktion.
Öroninflammationer, amning och rökning
Barn som haft upprepade öroninflammationer under första levnadsåret visade också en högre risk för utvecklingsneurologiska störningar. Forskarna misstänker att det inte är själva infektionerna utan antibiotikabehandlingen som påverkat tarmfloran negativt.
Samtidigt bekräftas tidigare kända samband: rökning hos föräldrar ökar risken för neuropsykiatriska diagnoser, medan amning har en skyddande effekt.
Låga fettsyranivåer och miljögifter i navelsträngsblod
Studien fann också att barn som senare fick en diagnos hade lägre nivåer av viktiga fettsyror, såsom linolensyra, i navelsträngsblodet. Dessa fettsyror är viktiga för bland annat inflammationshämning och hjärnans utveckling. Samtidigt påträffades högre nivåer av PFAS-ämnen – miljögifter som kan påverka immunförsvaret negativt – hos barnen som senare fick en diagnos.
Fler studier behövs
Forskarna betonar att resultaten behöver bekräftas i andra befolkningar innan säkra slutsatser kan dras. Även om sambandet mellan tarmflora och diagnoser kvarstod efter justering för kända riskfaktorer, är det fortfarande oklart om obalansen i tarmfloran är en orsak eller en konsekvens.
Upptäckterna öppnar dock möjligheter för framtida kunskapsutveckling och förebyggande insatser, även om forskningen ännu befinner sig i ett tidigt skede.
🔗 Läs hela artikeln på Linköpings universitets hemsida:
Autism och adhd kopplas till störd tarmflora mycket tidigt i livet (Linköpings universitet, 4 april 2024)