• AKTUELLT •
Användningen av ADHD-läkemedel hos barn har ökat kraftigt de senaste åren. Nu varnar brittiska psykiatern Joanna Moncrieff för biverkningar som nedstämdhet, hämmad tillväxt och osäkra långtidseffekter.
I en debattartikel i Daily Mail (20 april 2025) uttrycker psykiatern Joanna Moncrieff växande oro över den ökande användningen av ADHD-läkemedel hos barn. Hon pekar på att dessa stimulantia, som Ritalin, kan få barn att känna sig nedstämda, hämma deras tillväxt och förändra deras personlighetsutveckling. Trots att läkemedlen syftar till att förbättra skolprestationer, visar ny forskning att de inte förbättrar lärandet, utan främst påverkar beteendet tillfälligt.
Moncrieff beskriver hur ADHD tidigare betraktades som en tillfällig problematik som kunde lindras med kortvarig medicinering, medan det idag ses som ett livslångt tillstånd som ofta kräver daglig behandling. Hon ifrågasätter denna utveckling, särskilt eftersom diagnoskriterierna för ADHD är breda och subjektiva.
Studier visar dessutom att barn som medicineras är i genomsnitt kortare än sina jämnåriga och kan riskera biverkningar såsom hjärtproblem. Moncrieff varnar också för att medicineringen kan hindra barn från att utveckla egna strategier för att hantera sina svårigheter.
I artikeln berättar även journalisten Ethan Ennals om sina egna erfarenheter av Ritalin. Han beskriver hur medicinen hjälpte honom att klara sina examina, men samtidigt gjorde honom ångestfylld och dämpade hans kreativitet. I efterhand ser han sin diagnos som ett uttryck för livssituationen under en svår period – något han växte ifrån.
Moncrieff avslutar med att betona att det kan vara miljön, snarare än barnens hjärnor, som skapar problemen – och att samhället måste tänka om kring hur ADHD behandlas.
🔗 Läs hela artikeln i Daily Mail: ADHD medication make children feel sad and is stunting their growth (20 april 2025)