• DEBATT •
Alain Topor är leg psykolog och professor emeritus vid Institution för psykosocial hälsa, Universitetet i Agder. I denna artikelserie delar han betraktelser gjorda i samband med att han tagit del av regeringens strategiplaner för psykisk hälsa och suicidprevention.
På senare tid har regeringen kommit ut med två strategiska skrifter som handlar om ’psykisk hälsa och suicidprevention’. Viktiga skrifter för vår framtid. Den ena sträcker sig över åren 2025-2026. Den andra över åren 2025-2034.
Arbete och psykisk hälsa
Ett delmål för regeringens strategi för psykisk hälsa handlar om arbetsmarknaden.
I strategiplanen kan man läsa:
Utveckla arbetet för en god arbetsmiljö som främjar psykisk hälsa
Det behövs ett ökat fokus på att utveckla arbetet för en god arbetsmiljö som främjar psykisk hälsa. En god arbetsmiljö ger förutsättningar för människor att må bra och utvecklas på jobbet, och kan därmed bidra till en god psykisk hälsa. (…)
Låt om oss stanna upp för vad som står här. … ’en god arbetsmiljö främjar psykisk hälsa’… ’ger förutsättningar att må bra’… ’och kan därmed bidra till en god psykisk hälsa’.
Här kan man inte klaga på bristande tydlighet och man förstår att en bra arbetsmiljö är bra för den psykiska hälsan. Och vad vill regeringen göra åt det?
– fortsatt verka för att ta fram och sprida kunskap om frisk- och riskfaktorer för psykisk hälsa och ohälsa för olika yrken och branscher samt kunskap om implementering – framför allt kunskap om hälsofrämjande arbetsplatser och sätt att förebygga kränkande särbehandling, mobbning och sexuella trakasserier.
Sprida kunskap om att kränkande särbehandling, mobbing och sexuella trakasserier är inte bra för den psykiska hälsan. Det låter kanske inte som några större nyheter, men kanske att det ändå finns folk som inte visste det och när de nu ska få den kunskapen, så ska de sluta mobba trakassera och kränka andra. Inget fel på det, men som delmål i ett tioårigt strategiskt mål, så kanske det verkar inte så omvälvande.
Vad är det som inte står i delmålen? Vilken kunskap skulle kunna vara mer användbar?
Kanske regeringen skulle kunna ta del av den kunskapen som redan finns, exempelvis i ett informationsblad från Försäkringskassan, 2023;
Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. (…) Det är väl belagt inom forskning att det främst är dålig arbetsmiljö som orsakar stressrelaterad sjukfrånvaro och en viktig förklaring till hög sjukfrånvaro inom vård, skola och omsorg är en obalans mellan krav och resurser (min fetmarkering).
Så här är det belagt i forskningen det som regeringen önskar sig: att en del av det ökade antalet sjukskrivna beror på de åtstramningar i statens (regeringens) budget som drabbat regionernas och kommunernas ekonomi och därmed de som arbetar i människonära verksamheter.
En svensk forskare, Bengt Starrin, lyfte fram en enkel och svår fråga. Vilket arbete pratar man om när man kopplar arbete med psykisk hälsa? Starrin och hans kollegers slutsats är att osäkra anställningsförhållanden (’prekariat’), dåligt betalt, meningslöst arbete där man saknar möjlighet att påverka arbetsförhållandena kan vara farligare för människors psykiska hälsa än arbetslöshet.
Kunskap finns. Det är inget fel att sprida den, men vilka blir regeringens handlingar?
Fortsättning följer…
av: Alain Topor, leg psykolog och professor emeritus vid Institution för psykosocial hälsa vid Universitetet i Agder.
Källor:
Regeringskansliet (2024). Psykisk hälsa och suicidprevention – Regeringens handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention för perioden 2025–2026. Socialdepartementet.
Alla artiklar i serien
- DEL 9: Till slut – ett anspråkslöst förslag
- DEL 8: Brukarinflytande – en illusion i samhällets maskineri
- DEL 7: Tro inte på allt du tänker – goda råd mot psykisk ohälsa
- DEL 6: Kunskapens tomma skal – när vetenskap blir till manualer
- DEL 5: Arbetsmiljö – mycket snack, men vad blir det för verkstad?
- DEL 4: Vad hände med socialtjänsten?
- DEL 3: Vision eller hallucination?
- DEL 2: En närmast total förvirring
- DEL 1: Från vackra ord till handlingar som förskräcker
🗣️ Skriv en debattartikel
Har du tankar om hur vi kan förändra systemet?
Vill du lyfta ett perspektiv som saknas i det offentliga samtalet?