• FORSKNING •
Ny svensk forskning visar att användning av antidepressiva läkemedel vid demens är kopplad till snabbare kognitiv försämring. Resultaten väcker frågor om dagens behandlingspraxis.
Användning av antidepressiva läkemedel vid demens kan vara kopplad till en snabbare försämring av minnes- och tankeförmåga. Det visar en ny svensk studie.
Ökad kognitiv försämring hos behandlade patienter
En stor studie från Karolinska Institutet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har analyserat data från nästan 19 000 patienter i Svenska Demensregistret. Resultaten visar att demenssjuka som behandlades med antidepressiva oftare drabbades av en snabbare kognitiv försämring jämfört med patienter som inte använde sådana läkemedel.
De antidepressiva som användes var framför allt så kallade SSRI-preparat – escitalopram, citalopram och sertralin – samt mirtazapin, som tillhör en annan läkemedelsgrupp.
– Våra resultat kan hjälpa vården att fatta bättre beslut kring vilken behandling som är lämplig för patienter med demens, säger Sara Garcia Ptacek, forskare vid Karolinska Institutet.
Svårt att avgöra exakt orsak
Forskarna betonar att det ännu inte går att slå fast om det är läkemedlen i sig eller de depressiva symtomen som driver försämringen. Depression är vanligt vid demens och kan i sig bidra till en sämre livskvalitet och snabbare sjukdomsutveckling.
Trots osäkerheten kring orsakssambandet väcker resultaten frågor om hur antidepressiva läkemedel används vid demens, särskilt eftersom medicineringen ofta sker under lång tid.
Behov av bättre individanpassning
Forskarna planerar nu att undersöka om vissa grupper av patienter kan vara särskilt känsliga för antidepressiv behandling, i syfte att på sikt kunna erbjuda mer individanpassad vård.
🔗 Läs hela artikeln på Karolinska Institutet:
Antidepressiva läkemedel kopplas till snabbare kognitiv försämring vid demens (Karolinska Institutet, 25 februari 2025)