Att läka genom traumamedvetet bemötande – nytt metodstöd

0
98

• AKTUELLT •

Den 2 september lanserar Kungälvs kommun ett nytt metodstöd för yrkesverksamma som möter personer utsatta för våld i nära relationer. Med fokus på traumamedvetet bemötande och ett brukarbaserat perspektiv vill man ge verktyg för mer empatiskt och helande stöd. Det kostnadsfria webbinariet arrangeras i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland.


 

Kungälvs kommun, i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland, lanserar ett nytt metodstöd för professionella som möter människor som varit utsatta för våld i nära relationer. Den 2 september kl. 13.00-15.30 hålls ett webbinarium via Microsoft Teams för att presentera detta metodstöd, som syftar till att ge verktyg för ett mer traumamedvetet bemötande.

Bakgrund till metodstödet

Metodstödet, Att läka efter våld i nära relation – ett traumamedvetet förhållningssätt, bygger på ett brukarbaserat perspektiv och riktar sig till alla som i sin profession möter människor som varit utsatta för våld i nära relationer. Detta kan inkludera allt från emotionell försummelse och övergrepp till fysisk och psykisk misshandel. För många innebär det att leva med trauma genom olika faser av livet, och stödet syftar till att ge de professionella en större förståelse för hur dessa trauman påverkar individens mående och livssituation.

I metodstödet ingår levnadsbeskrivningar från personer som varit utsatta för våld, teori kring traumamedvetet förhållningssätt och övningar som syftar till att hjälpa till att skapa en förståelse för de mekanismer som sätts i gång hos människor som levt med våld. En av de som deltar i webbinariet är Petra, som delar med sig av sin egen berättelse om sina erfarenheter av att bli bemött av vården och myndigheter. Genom att inkludera ett brukarbaserat perspektiv vill arrangörerna ge en röst åt dem som har levt med dessa upplevelser.

Innehåll och upplägg

Webbinariet kommer att ge deltagarna en genomgång av metodstödet och ge insikter i hur det kan implementeras i det professionella arbetet. Petra kommer att vara med och dela sina erfarenheter, och det blir även en diskussion om hur metodstödet kan användas för att skapa bättre förutsättningar för människor som är traumatiserade av våld.

Savannah Rosén, initiativtagare och kurator vid Krismottagningen i Kungälv, beskriver sina erfarenheter av att möta personer som genomlidit svåra livshändelser som övergrepp, mobbning, och andra former av utsatthet. Många av dessa personer har länge kämpat för att få rätt hjälp, men de har ofta blivit bemötta med strömlinjeformade metoder som inte tar hänsyn till hela deras livshistoria och de trauman de bär på.

Savannah betonar att förståelsen för hur livsomständigheter och trauman påverkar människor är avgörande för att de ska kunna läka. Genom att arbeta med rätt verktyg och ge människor möjlighet att förstå sina reaktioner på ett nytt sätt, kan helande börja. Det handlar om att minska skuld, skam och självhat, och att stärka människans inre relation till sitt sårbara jag.

För vem är metodstödet?

Metodstödet är riktat till alla som på något sätt arbetar med människor som har varit utsatta för våld i nära relationer, inklusive yrkesverksamma inom vård, socialtjänst, psykiatri och andra stödjande roller. Det erbjuder en holistisk syn på människan där de biologiska, psykologiska, sociala och existentiella perspektiven integreras för att ge ett mer heltäckande stöd. För många innebär detta att få hjälp att förstå sina reaktioner och sina känslor i relation till de trauman de bär på.

Praktisk information

Webbinariet hålls via Microsoft Teams och är kostnadsfritt. För att delta, vänligen anmäl dig här: Anmälan till webbinariet. En ljudfil med Petras berättelse kommer att mejlas ut i augusti, för den som vill lyssna på hennes erfarenheter innan webbinariet.

Om du har frågor, kontakta Savannah Rosén via e-post på: [email protected].