• AKTUELLT •
37 organisationer inom civilsamhället kräver kraftfulla politiska insatser för att vända den växande psykiska ohälsan bland unga. I en debattartikel i Göteborgs-Posten efterlyser de ett åtgärdsprogram, långsiktig finansiering och bättre stöd – inte fler utredningar.
I en gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten (30 juni 2025) varnar företrädare för 37 civilsamhällesorganisationer för en fördjupad psykisk ohälsa bland unga. Bland högstadieelever rapporterar var fjärde återkommande ångest och nedstämdhet. Självmord är nu den vanligaste dödsorsaken bland unga vuxna – samtidigt som BUP präglas av långa väntetider.
Organisationerna lanserar därför en gemensam satsning: Sveriges största manifestation för ungas psykiska hälsa. Målet är att vända utvecklingen senast år 2030. I artikeln presenteras tio åtgärdsområden som kan implementeras omedelbart, däribland:
-
en skola som främjar hälsa och trygghet
-
stärkt elevhälsa och föräldrastöd
-
bättre bemötande i vård och myndigheter
-
långsiktig finansiering till civilsamhället
-
strukturer för ungas delaktighet i beslutsprocesser
Särskilt lyfts behovet av stöd till unga vuxna (18–29 år) och förlängt kommunalt ansvar för dem som varken arbetar eller studerar. Författarna efterlyser ett politiskt åtgärdsprogram med konkret tidslinje och finansieringsplan – och uttrycker beredskap att bidra i arbetet
Originalartikeln
Unga mår sämre än någonsin och det krävs krafttag för att vända utvecklingen (Göteborgs Posten, 28 juni 2025)
Denna artikel har replikerats av Mats Alvesson, organisationsforskare vid Lunds Universitet, och Roland Paulsen, sociolog vid Lunds universitet och författare. En sammanfattning av repliken publiceras i webbmagasinet Mad in Sweden inom de närmaste dagarna.