• DEBATT •
Trots starkt forskningsstöd för att läkemedelsannonser kan vilseleda läkare och påverka förskrivning negativt, fortsätter Läkartidningen att publicera dem. Ett flertal läkare och forskare menar att det är dags att sätta stopp – i linje med det danska exemplet.
Läkartidningen bör sluta med läkemedelsreklam
Trots att forskning visar att läkemedelsreklam kan vara vilseledande och öka läkemedelsförskrivningen, fortsätter Läkartidningen att ta in annonser från läkemedelsindustrin. Det är dags att ändra på det, skriver ett antal forskare och läkare i en gemensam debattartikel.
Följer inte evidensläget
I artikeln hänvisas till den danska läkartidningen Ugeskrift for Læger, som 2021 valde att sluta publicera läkemedelsreklam efter en längre offentlig debatt. Motivet var att minska läkemedelsindustrins påverkan och prioritera oberoende medicinsk information. Författarna menar att även Läkartidningen bör göra samma etiska och evidensbaserade vägval.
Vilseledande annonser i Läkartidningen
Flera svenska och internationella studier visar att läkemedelsannonser ofta är vilseledande. I en svensk studie bedömdes över en tredjedel av annonserna för antidepressiva läkemedel i Läkartidningen under en tioårsperiod som vilseledande av branschens egna granskningsorgan. Kritiken kom i genomsnitt över tre månader efter att annonserna publicerats, vilket ger dem gott om tid att påverka läkare innan de eventuellt stoppas.
Reklam ökar risken för överförskrivning
Internationell forskning visar dessutom att reklam ökar risken för överförskrivning, särskilt av nya och dyrare läkemedel utan bättre effekt än äldre alternativ. Detta har tidigare påtalats i Läkartidningen, där även läkare lyft fram risken för överdiagnostik och överbehandling kopplad till annonsernas påverkan.
Ekonomiska argument håller inte
Läkartidningens ekonomi är god, och läkemedelsannonser utgör endast en mindre del av intäkterna. Att följa det danska exemplet vore därför fullt möjligt utan att äventyra tidningens överlevnad, menar författarna. De pekar på att Läkarförbundets ägarpolicy betonar kunskap och kompetensutveckling – något som riskeras om tidningen fortsätter låta industrin påverka innehållet.
🔗 Läs hela artikeln i Läkartidningen:
Det är dags att Läkartidningen slutar med läkemedelsannonser (14 maj 2025)