Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

0
485

Kurera, 2019-09-15

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Efter att själv ha blivit frisk från utbrändhet genom bland annat kostomläggning åkte läkaren Peter Martin till USA för att utbilda sig inom funktionsmedicin. Nu driver han sedan fem år tillbaka en klinik i Göteborg där han behandlar sina patienter enligt funktionsmedicinsk modell, han utbildar även läkare och annan vårdpersonal inom funktionsmedicin och har nyligen blivit tidningsutgivare.

Du är läkare och praktiserar funktionsmedicin, kan du lite kort berätta om hur det skiljer sig från att arbeta som läkare inom den konventionella sjukvården?
– Funktionsmedicin är ett system-orienterat, holistiskt medicinskt område som strävar efter att på vetenskaplig grund söka och behandla de underliggande orsakerna till ohälsa. När jag arbetade på vårdcentralen var det mer fokus på att ställa en diagnos och bestämma vilka läkemedel man skulle använda för att dämpa olika symptom, men här handlar det alltså om att behandla de underliggande orsakerna som ofta härrör från saker som sker i magtarmkanalen.

Kroppen är ett komplext nätverk

Inom funktionsmedicin ser man på kroppen som ett komplext integrerat nätverk, inte en samling enskilda organ förklarar Peter.
– Vi arbetar patientcentrerat och intresserar oss för och utnyttjar att varje individ är biokemiskt och genetiskt unik. Stort fokus läggs på kost, näring, rörelse, cirkadiansk rytm och livsstil.

Läs hela artikeln här.